Kliniky v Nitre postupne presťahujú do nového pavilónu

29.12.2011 Nitra

NITRA 29. decembra (WEBNOVINY) – Do nového liečebného pavilónu Fakultnej nemocnice v Nitre presťahujú jednotlivé kliniky a pacientov v prvom kvartáli roka 2012.

Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ nemocnice Kamil Koleják. Nový pavilón je už dostavaný aj skolaudovaný. „Začiatkom roka 2012 zabezpečíme materiálno-technickú výbavu a následne bude možné začať medicínsku prevádzku,“ povedal Koleják.

Z eurofondov a štátneho rozpočtu dostala nemocnica 22,5 milióna eur na výstavbu pavilónu a kúpu nového lineárneho urýchľovača pre onkologických pacientov. Peniaze pokrývajú len výstavbu, vnútorné vybavenie si nemocnica rieši vo vlastnej réžii.


Nové zariadenie

Nový pavilón bude vybavený nábytkom od spoločnosti Profil nábytek a zdravotníckou technikou od MEDIS Nitra. Tieto firmy vyhrali verejnú súťaž, ponúkli najnižšiu cenu. Vyplýva to z Oznámenia o výsledku verejného obstarávania zverejneného vo Vestníku verejného obstarávania. Nemocnica za to zaplatí takmer 1,62 milióna eur vrátane dane z pridanej hodnoty, z toho nábytok stojí 888,6-tisíc eur a zdravotnícka technika 730,6-tisíc eur.

Do liečebného pavilónu, ktorý bude mať viac ako 220 lôžok, sa presťahuje interná klinika, kardiologická klinika, neurologická klinika, ambulancie a ústavy mikrobiológie, patológie a laboratórnej medicíny. Doteraz boli roztrúsené v areáli nemocnice v nevyhovujúcich priestoroch.


Infekčná klinika bude samostatná

Teraz sa zhruba 90 percent všetkých aktivít nemocnice sústredí do štyroch budov - nového liečebného pavilónu, chirurgického pavilónu, onkologického pavilónu a pavilónu s gynekológiou, urológiou a detským oddelením. Samostatne zostane pôsobiť už len infekčná klinika. Združenie viacerých odborov pod jednu strechu umožní podľa Kolejáka komplexnejšie liečenie pacientov.

Nemocnici zostanú po sprevádzkovaní nového pavilónu tri voľné budovy. „Ich využitie riešime v spolupráci s naším zriaďovateľom - Ministerstvom zdravotníctva SR,“ povedal Koleják. Fakultnú nemocnicu Nitra v súčasnosti tvorí 14 kliník, štyri ústavy a desať oddelení.
 

Vyberte región